Sprzątanie kuchni to zadanie wieloetapowe, a pominięcie chociażby jednego elementu negatywnie rzutuje na całościowy efekt. Obowiązkowo trzeba zadbać o stan czystości obszarów, w których przechowuje się żywność. Wiele osób zastanawia się, czym myć lodówkę, więc przychodzimy z pomocą. W tym artykule wyjaśnimy, czego użyć do tego celu oraz podzielimy się kilkoma innymi cennymi informacjami.
O czym pamiętać przed myciem lodówki?
Zanim przejdziemy do konkretnych czynności, należy pamiętać o odpowiednich przygotowaniach. Przede wszystkim musisz odłączyć sprzęt od zasilania sieciowego w trosce o własne bezpieczeństwo. Zdecydowanie lepiej uniknąć ewentualnego kontaktu z prądem. Warto także opróżnić lodówkę ze wszystkich produktów spożywczych, aby nie przeszkadzały w myciu. Najlepiej jeszcze wyjąć wszystkie półki i szuflady, gdyż to znacznie ułatwi wykonywanie późniejszych czynności. Jeśli wykonasz te kroki, możesz spokojnie brać się za pracę.
Czym myć lodówkę w środku? Wybierz bezpieczne środki
Analizując, czym myć lodówkę, przede wszystkim powinieneś zwrócić uwagę na dwa czynniki – skuteczność oraz bezpieczeństwo. Z tego względu polecamy korzystać z preparatów mających w składzie jak najwięcej naturalnych składników. Zdecydowanie lepiej unikać środków chemicznych na przykład mleczka wybielającego. Człowiek nie powinien mieć bliskiego kontaktu z tego typu substancjami, dlatego do sprzątania w ten sposób zakłada się ochronne rękawiczki. W tym przypadku sytuacja jest jednak zupełnie inna, ponieważ w lodówce przechowuje się żywność.
Dobrym pomysłem jest także samodzielne tworzenie preparatów. Pomysłów jest co najmniej kilka. Z najpopularniejszych metod warto wyróżnić między innymi roztwór wody z octem lub wody z kwaskiem cytrynowym. To szybkie, bezpieczne i skuteczne sposoby, które z pewnością warto rozważyć.
Czego użyć do mycia zewnętrznych części lodówki?
Dokonywanie wyboru czym myć lodówkę zewnątrz jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku wewnętrznych części. W tym przypadku masz znacznie większe pole manewru pośród środków chemicznych. Warto zdać sobie sprawę, iż wbrew pozorom drzwi od lodówki i pozostałe jej części szybko się brudzą. Głównie dzieje się to poprzez dotykanie ich brudnymi dłońmi lub samoistne powstawanie osadów w trakcie gotowania.
Oprócz specjalistycznych środków czystości należy też wybrać dedykowane ściereczki do tego rodzaju sprzętu. Są one wykonane z wyselekcjonowanych tworzyw, dzięki którym nie dość, iż są efektywne, to jeszcze dodają powierzchniom okazałego blasku. Nie trzeba się także martwić, że zostawią po sobie smugi albo – co gorsza – zarysowania.
Jak często myć lodówkę?
To pytanie zadaje sobie mnóstwo domowników, jednak udzielenie jednoznacznej odpowiedzi nie jest wcale takie łatwe, gdyż każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Oczywiście w sytuacji, gdy wewnątrz lodówki rozleje się jakiś napój, nie można zwlekać i należy od razu wyczyścić zabrudzone miejsce. To są jednak nieszczęśliwe zdarzenia, które paradoksalnie zdarzają się dość rzadko, więc nie warto czekać z myciem lodówki do ich wystąpienia.
Przede wszystkim raz na tydzień/dwa tygodnie rekomendujemy przeprowadzenie dokładnego przeglądu żywności. Dzięki temu pozbędziesz się ukrytych resztek jedzenia oraz sprawdzisz, czy któremuś z produktów nie minęła już data przydatności do spożycia. Kompleksowe mycie lodówki możesz natomiast wykonywać rzadziej, aczkolwiek pamiętaj, aby zbytnio nie zwlekać z tą czynnością. Każdemu powinno zależeć, aby żywność przechowywać w higienicznych warunkach. Oprócz tego stawka też jest wysoka, gdyż chodzi o prawidłowe działanie sprzętu. Długi okres bez czyszczenia otworu odpływowego może przyczynić się do uszkodzenia lodówki.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu artykułowi wiesz już, czym myć lodówkę. Pamiętaj, aby do czyszczenia półek i innych wewnętrznych części używać tylko takich środków, w których składzie nie znajdziesz szkodliwych substancji dla ludzkiego organizmu. Najlepiej więc bazować na naturalnych składnikach. Jako profesjonalna firma sprzątająca rekomendujemy również dokonywać przeglądu żywności raz na tydzień lub dwa tygodnie. Kompleksowe mycie lodówki można natomiast wykonywać rzadziej, ale obowiązkowo trzeba zachować zdrowy rozsądek.