Problem kamienia osadzającego się na ściankach czajnika dotyczy każdego, kto używa czajnika do gotowania wody. Prędzej czy później ściany i dno czajnika pokrywa osad z kamienia, który nie tylko jest nieestetyczny, ale też sprawia, że woda dłużej się gotuje. Co zrobić, aby się go pozbyć? Jak zapobiegać jego powstawaniu? Jak usunąć kamień z czajnika? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania.
Skąd się bierze kamień w czajniku?
Przyczyny powstawania kamienia w czajniku mogą być różne, ale przeważnie dotyczą one twardej wody. Zawiera ona spore ilości jonów wapnia i magnezu, które wytrącają się w postaci węglanów w trakcie gotowania i pokrywają wnętrze czajnika. Osiadają się one na jego ściankach i grzałce, tworząc jasny nalot, który z czasem możesz zaobserwować także w szklance z herbatą czy kawą. Ten nalot nazywa się właśnie kamieniem.
Czy kamień w czajniku jest groźny dla zdrowia?
Przez lata panowała powszechna opinia, że kamień z wody może osiadać się na nerkach. Żadne dotychczasowe badania nie potwierdziły jednak tej tezy, a co więcej, paradoksalnie zaobserwowano pozytywny wpływ spożycia twardej wody, zawierającej duże ilości jonów wapnia i magnezu. Biopierwiastki magnezu i wapnia z twardej wody są o wiele lepiej przyswajalne niż z większości pozostałych produktów spożywczych. Co więcej, według Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego istnieją dowody na to, że taka woda przyczynia się do niższej zapadalności na choroby układu krążenia, a jako przykład podaje mieszkańców Gruzji, którzy pijąc twardą wodę, w mniejszym stopniu cierpią na choroby miażdżycowe. Dlaczego zatem warto usuwać kamień z czajnika?
Dlaczego warto pozbyć się kamienia z czajnika?
Kamień, który osiada się w czajniku, przenika do napojów, które spożywasz wraz z wodą, jaka się w nim gotowała. Choć bezpośrednio nie zmienia ich smaku, to sam nalot jest wyczuwalny już na języku, co sprawia, że wpływa na nasze odczucia. Ponadto woda w czajniku, którego wnętrze pokrywa osad z kamienia, gotuje się dłużej. Poza tym, w czajnikach elektrycznych, kamień zmniejsza skuteczność grzałki i może prowadzić do uszkodzenia urządzenia. To główne powody, dla których warto zadbać o regularne odkamienianie czajnika. Jak się do tego zabrać?
Domowe sposoby na odkamienianie
Jeśli chcesz odkamienić czajnik, możesz udać się do sklepu po specjalny preparat, ale umówmy się — nie jest to ani ekologiczne, ani zdrowe. Dlatego dzisiaj chcemy się skupić na sposobach na odkamienianie czajnika, w których wykorzystamy produkty dostępne w każdej kuchni. W dalszej części artykułu omówimy każdą z tych metod.
Do tych najpopularniejszych produktów kuchennych, pomocnych w usuwaniu kamienia z czajnika, należą:
- ocet,
- soda oczyszczona,
- kwasek cytrynowy,
- ziemniaki.
Jak odkamienić czajnik octem?
Ocet to jeden z wrogów uporczywego nalotu z wytrąconych związków magnezu i wapnia, który osiada się we wnętrzu czajnika. Wystarczy, że wlejesz do urządzenia szklankę octu i pół szklanki wody, a następnie całość zagotujesz i pozostawisz na około godzinę, a ten rozpuści kamień.
Jeżeli używasz octu do czyszczenia, musisz się z tym że pozostawia nieprzyjemny zapach. Żeby pozbyć się zapachu octu, musisz kilkukrotnie zagotować w czajniku wodę, za każdym razem wlewając świeżą.
Jak odkamienić czajnik sodą oczyszczoną?
Czyszczenie sodą nie wymaga nawet gotowania. Wystarczy, że wsypiesz do czajnika dwie łyżeczki sody oczyszczonej i zalejesz ją wodą, tak aby, pokryła ścianki z nalotem. Pozostaw ją na godzinę, po czym wylej wodę. Na koniec nie zapomnij wypłukać czajnika, gdyż podobnie jak ocet, soda pozostawia intensywny zapach, który może wpływać na smak spożywanych później napojów.
Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym?
Kwasek cytrynowy to doskonały środek do usuwania kamienia z różnych urządzeń. O jego właściwościach pisaliśmy wielokrotnie, chociażby w ostatnim artykule o tym, jak wyczyścić pralkę. Odkamienianie czajnika kwaskiem cytrynowym jest niezwykle proste. Zagotuj wodę w czajniku, po czym wsyp do środka 5-6 pełnych łyżeczek kwasku i pozostaw na 0,5-1 h. Po tym czasie wylej wodę i dokładnie wypłukaj czajnik. Nie tylko pozbędziesz się kamienia, ale też zwiększysz efektywność gotowania wody. Poza tym kwasek nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu, tak jak robi to soda czy ocet.
Jak wykorzystać obierki ziemniaków, by pozbyć się kamienia?
Kolejną metodą, która może Ci się wydać nieco dziwna, są obierki z ziemniaków. Dodaj garść obierek do wody w czajniku i zagotuj, a pozbędziesz się nalotu w jego wnętrzu. W przypadku grubego osadu możesz śmiało powtórzyć tę czynność kilkukrotnie, za każdym razem zmieniając wodę i łupiny. To naturalna metoda, wykorzystywana od pokoleń.
Coca-cola na kamień w czajniku
Wielbiciele coca-coli, którzy mają w domu ten napój, mogą wlać jego pełną szklankę (250 ml) do wewnątrz czajnika, dolać nieco wody, a następnie zagotować i pozostawić na kilkanaście minut. Na pewno zaskoczy ich efekt, którym będzie czyste wnętrze czajnika. Wystarczy przepłukać go później kilkukrotnie czystą wodą, aby pozbyć się resztek osadu i móc ponownie korzystać z urządzenia.
Rodzaj czajnika ma znaczenie
Wybór metody, której użyjesz, aby pozbyć się kamienia z wnętrza czajnika, zależy od rodzaju czajnika i materiału, z jakiego jest wykonany. Stosowanie chemicznych odkamieniaczy nie powinno mieć miejsca w przypadku elektrycznych czajników wykonanych z tworzywa, gdyż szkodliwe związku z takiego preparatu mogą przenikać w jego ścianki, a następnie do wody w czasie gotowania. Nie każda metoda nadaje się też do czajników aluminiowych czy emaliowanych, dlatego w dalszej części artykułu podpowiemy Ci, których metod możesz używać do konkretnego rodzaju czajnika.
Jak usunąć kamień z czajnika elektrycznego?
Czajniki elektryczne mogą być wykonane z ceramiki, tworzywa, metalu, a nawet szkła. Jeżeli masz czajnik wykonany z tworzywa, użycie środków chemicznych, a nawet octu nie jest dobrym pomysłem. Zawarte w nich związki łatwo przenikają do tworzywa, a później do wody w trakcie jej gotowania. Co więcej, często utrzymuje się po nich długo nieprzyjemny zapach. Dlatego, aby odkamienić czajnik elektryczny warto użyć kwasku cytrynowego, sody, a nawet obierek z ziemniaków. W przypadku pozostałych materiałów, o których wspomnieliśmy, nie ma przeciwwskazań.
Jak usunąć kamień z czajnika emaliowanego
Czajnik emaliowany wykonany jest najczęściej ze stali, która ma bezpośredni kontakt z gotującą się wodą. Stosowanie chemicznych preparatów do rozpuszczania kamienia może być szkodliwe, ale nie musi. Przed zakupem takiego środka, warto sprawdzić, czy nadaje się on do Twojego typu czajnika. Jednak jeśli chodzi o domowe metody, w przypadku czajnika stalowego, bez przeszkód możesz użyć kwasku cytrynowego, octu, czy sody oczyszczonej. Dobrze sprawdzą się także obierki z ziemniaków.
Jak skutecznie usunąć kamień w czajniku?
Wiesz już, czym odkamienić czajnik, aby zrobić to skutecznie i zdrowo, ale wybór metody ostatecznie zależy od Ciebie. Jej skuteczność z kolei od tego, w jakim stopniu Twój czajnik jest zabrudzony. Czasem osad w czajniku jest delikatnym nalotem a innym razem dość grubą warstwą, która odpada całymi płatami. Niezależnie od metody, którą wybierzesz, pamiętaj, że czajnik należy dokładnie wypłukać, nim ponownie zagotujesz w nim wodę na kawę lub herbatę.
Co zrobić, by nie osadzał się kamień w czajniku?
Jeśli nie chcesz, aby w Twoim czajniku osiadał się kamień, musisz zadbać o jego regularne czyszczenie, wybierając którąś z proponowanych przez nas metod, dopasowanych do Twojego urządzenia. Co więcej, aby ograniczyć jego osiadanie się wewnątrz, możesz stosować miękką wodę i wodę filtrowaną. Taka woda pozbawiona jest dużej ilości minerałów, które mogą osiadać się w czajniku. Po więcej praktycznych porad śledź nasz blog.