Mimo że przeważnie kuchnia jest dość niewielkim pomieszczeniem – a coraz częściej stanowi jedną przestrzeń połączoną z salonem – to właśnie w niej dzieje się najwięcej. Przygotowywanie i spożywanie posiłków sprawia, że wnętrze staje się szczególnie trudne w sprzątaniu, dlatego warto wiedzieć, jak się za nie zabrać. Poniżej przedstawiamy kilka porad, które skutecznie pomogą Ci w utrzymaniu porządku w kuchni.
Przemyśl aranżację wnętrza
O zachowaniu czystości w kuchni warto pamiętać już na etapie jej wykończenia i aranżacji. Projekt powinien uwzględniać podział pomieszczenia na strefy, z których poszczególne odpowiadają za:
- przechowywanie – ta strefa obejmuje lodówkę, szuflady, szafki i inne miejsca, w których gromadzone są produkty spożywcze,
- przygotowywanie – krojenie, obieranie, mycie i inne czynności związane z przygotowywaniem posiłków powinny odbywać się w okolicach zlewozmywaka, blatu i stołu, dlatego należy umieścić je blisko siebie,
- gotowanie – piekarnik i kuchenkę również warto zlokalizować w tym samym miejscu.
Dzięki takiemu podziałowi utrzymanie porządku w kuchni jest łatwiejsze, ponieważ zapewnia on efektywną organizację pracy, a to jeden z kluczowych warunków pozwalających na zachowanie czystości w tym pomieszczeniu. Jeśli chodzi o aranżację wnętrza, bardzo duże znaczenie z punktu widzenia utrzymania porządku ma odpowiednie wyposażenie. Szafki, szuflady, półki, stoły, krzesła i blaty powinny być ergonomiczne, funkcjonalne, odpowiednio pojemne i wytrzymałe, a także odpowiednio rozmieszczone w całej kuchni. Uzyskanie oczekiwanego efektu wymaga wykonania precyzyjnego projektu, dlatego warto nawiązać współpracę z architektem, który zajmie się jego przygotowaniem.
Właściwa organizacja produktów spożywczych
Pozornie przechowywanie żywności wydaje się proste – wystarczy przecież poszczególne produkty włożyć do lodówki lub ułożyć w szafkach. Czy jednak gromadzenie artykułów spożywczych w opakowaniach, w których są sprzedawane, jest optymalnym wyborem? Nie do końca. Po pierwsze utrudnia organizację – poszczególne grypy artykułów lepiej trzymać w jednakowych pudełkach, np. produkty sypkie, jak ryż, mąka, sól czy cukier, na jednej półce w naczyniach z tej samej serii. Po drugie firmowe opakowania są nieporęczne i często się rozrywają, przez co łatwo zabrudzić szufladę, szafkę czy półkę. Również mięso czy nabiał wymagają przechowywania w odpowiednich opakowaniach w celu zachowania świeżości i pierwotnych właściwości smakowych, a nie w plastiku, który po otwarciu nie zapewnia odpowiedniej ochrony.
Zachowaj regularność w sprzątaniu i dobrą organizację na co dzień
Jednym z kluczowych warunków, które należy spełnić, żeby ułatwić sobie utrzymanie czystości w kuchni na co dzień, jest regularność i dobra organizacja w sprzątaniu. Wystarczy odkładać po sobie wszystkie przedmioty na swoje miejsce, zmywać od razu po zjedzeniu i zakończeniu gotowania i rozsądnie układać wyposażenie w szafkach, szufladach i na półkach, żeby znacząco ułatwić sobie porządki w kuchni. Dotyczy to również wszelkiego rodzaju sprzętów AGD, jak lodówka, mikser, piekarnik czy robot kuchenny, które należy myć na bieżąco i nie dopuszczać do ich zabrudzenia.
Kompleksowe sprzątanie raz na kilka tygodni
Zachowanie porządku na co dzień to jedno, jednak raz na jakiś czas przydaje się także kompleksowe sprzątanie. Dokładne czyszczenie szafek i szuflad, mycie mebli, okien, lodówki i piekarnika, usuwanie trudnych plam, których trudno się pozbyć na szybko – to tylko przykładowe czynności, które warto wykonać podczas gruntownych porządków w kuchni. Należy je przeprowadzać raz na kilka tygodnia, np. raz w miesiącu, dzięki czemu uda się uchronić wnętrze przed trwałymi zabrudzeniami.
Korzystaj z odpowiednich preparatów
Kuchnia to szczególna przestrzeń, dlatego wymaga specjalnych preparatów. Ich dobór powinien zależeć od rodzaju czyszczonych powierzchni – osobne produkty należy kupić z myślą o podłodze, kuchence, piekarniku, zlewozmywaku czy blacie. W wyborze detergentu duże znaczenie ma także materiał wykonania danej powierzchni – przykładowo, blat czy podłogę z naturalnego kamienia myje się zupełnie innymi środkami niż np. drewno. Zanim więc rozpoczniesz sprzątanie, dokładnie się zastanów, jakie preparaty będą Ci potrzebne i dobierz je prawidłowo.
Zleć utrzymanie porządku firmie sprzątającej
Jak widzisz, utrzymanie porządku w kuchni to dość trudne zadanie, które wymaga odpowiedniej organizacji pracy, czasu i dużych nakładów energii. Jeżeli nie chcesz lub nie możesz zająć się sprzątaniem wnętrza we własnym zakresie, powierz ten obowiązek firmie sprzątającej. Jako Perfect Cleaning pozostajemy do dyspozycji niezależnie od tego, czy chodzi o jednorazowe zlecenie, czy regularną współpracę. Gwarantujemy sprzątanie kuchni na najwyższym poziomie niezależnie od jej wielkości, wyposażenia i stopnia zabrudzenia. Zapraszamy do kontaktu!