Chłodnie i mroźnie to pomieszczenia, które służą do przechowywania żywności w szczególnych warunkach, ale zachowanie tam czystości i porządku jest równie istotne co kontrola nad temperaturą. Skuteczne czyszczenie takich miejsc wydaje się dość skomplikowane, dlatego warto poznać sprawdzone sposoby, dzięki którym można uzyskać pożądany efekt.
Chłodnie i mroźnie – nietypowe warunki
Chłodniami nazywamy zarówno wydzielone pomieszczenia, jak i osobne konstrukcje, np. specjalne kontenery. Miejsca te służą do przechowywania żywności w warunkach chłodniczych, a więc niezbędnych m.in. dla nabiału, świeżego mięsa, gotowych dań czy wybranych owoców i warzyw. W pewnym sensie można je określić gigantycznymi lodówkami – są odizolowane od otoczenia, a stała, niska temperatura jest zasługą działania agregatu chłodniczego. Standardowo temperatura wynosi niewiele ponad 0 stopni Celsjusza, ale istnieją też chłodnie z temperaturami ujemnymi, dochodzącymi nawet do ok. -25 stopni Celsjusza, które nazywa się mroźniami.
Zarówno chłodnie, jak i mroźnie wymagają czystości oraz porządku, w końcu służą do przechowywania żywności. Do zanieczyszczeń dochodzi w wyniku pracy ludzi czy transportu towarów. Dbanie o czystość powinno być priorytetem każdego właściciela i zarządcy chłodni. To kwestia troski o prawidłowe przechowywanie żywności, dobrego wizerunku, a także zasad ergonomii i BHP. Nikt z nas nie chciałby kupować produktów, które uprzednio znajdowały się w chłodni, gdzie jest brudno, wydziela się nieprzyjemny zapach, a mimo niskich temperatur i tak mogą rozwijać się niektóre drobnoustroje.
Trudności z czyszczeniem mroźni i chłodni
Część zabrudzeń i zanieczyszczeń w chłodniach i mroźniach wymaga zastosowania specjalistycznych detergentów. Na przeszkodzie do ich optymalnego działania staje jednak niska temperatura. Niezbędnym krokiem jest więc rozmrożenie pomieszczenia. To jednak problem, jeśli nie dysponuje się dostatecznie dużą przestrzenią, aby choć na jakiś czas przechować towar wymagający specjalnych warunków.
Z drugiej strony, nie należy ryzykować i zwlekać z podjęciem niezbędnych kroków. Pozostawienie zanieczyszczeń na dłuższy czas może utrudnić ich późniejsze usunięcie (np. przez jeszcze trwalsze zmrożenie lub rozwój szkodliwych drobnoustrojów). Dlatego trzeba działać sprawnie – obniżyć temperaturę, zabezpieczyć towar, użyć właściwie dobranych środków i doprowadzić do oczekiwanego efektu.
Mówiąc krótko: porządkowanie i czyszczenie chłodni jest trudniejsze i bardziej czasochłonne od analogicznych działań podejmowanych w magazynach czy biurach. To zadanie dla specjalistów, którzy są w stanie przeprowadzić działanie skutecznie, bez opóźnień i z zachowaniem najwyższych standardów.
Zadanie dla fachowców
Fachowe firmy realizują usługę czyszczenia chłodni i mroźni w kilku etapach:
- pozbywają się lodu, śniegu, szronu,
- oczyszczają powierzchnie płaskie, m.in. ściany i posadzki,
- oczyszczają meble i pozostałe elementy wyposażenia,
- dezynfekują całą powierzchnię.
W efekcie pomieszczenie jest czyste, odświeżone i prawidłowo przygotowane do ponownego ustawienia niskich temperatur oraz przechowywania żywności. W szczególnych sytuacjach, gdy zabrudzenia są wyjątkowo trwałe, rozległe lub pojawiły się dodatkowe utrudnienia, firma może podjąć mniej standardowe działania. Nadal jednak profesjonaliści mają przewagę w postaci sprzętu, detergentów i bezcennego doświadczenia.
Bardzo istotny jest dobór chemii, a więc preparatów zdolnych do prawidłowego działania w niskich temperaturach (jeśli np. rozmrożenie jest niemożliwe) oraz dopuszczonych do kontaktu z żywnością. W tym miejscu warto wspomnieć o certyfikacji HACCP – obowiązkowym systemie kontroli w przemyśle spożywczym. Zgodnie z obowiązującymi zasadami, należy dążyć do usuwania jakichkolwiek możliwości skażenia żywności w łańcuchu dostaw żywności, a więc również w chłodniach oraz mroźniach.
Nasza firma Perfect Cleaning specjalizuje się w szybkich realizacjach na terenie mroźni i chłodni niezależnie od ich wielkości i wyposażenia. Posiadamy kompetencje, urządzenia i detergenty niezbędne do skutecznego oczyszczenia pomieszczeń w warunkach chłodniczych. Co więcej, bardzo często jesteśmy w stanie przeprowadzić cały proces bez konieczności rozmrażania lub wyłączania chłodzenia we wnętrzu. To ważne, jeśli Twojej firmie zależy na czasie lub nie masz możliwości przeniesienia towarów w inne miejsce, np. do sąsiedniej chłodni.
Podsumowanie
Zachowanie wysokich standardów czystości i higieny w chłodni jest absolutną podstawą. Aby zapewnić idealne warunki do przechowywania żywności w niskich temperaturach, skorzystaj z usług profesjonalnej firmy sprzątającej, która posiada niezbędne narzędzia i kwalifikacje do szybkiego, efektywnego działania.